Посни ролни со Плазма и цимет
Основни информации:
Време на подготовка: 1 ч и 30 мин.
Величина: 15
Сложеност:
Состојки:
200 мл топла вода
5 г квасец
2 лажици шеќер (може и 4 зависи колку слатко сакате)
50 мл масло за тесто и 30 мл на крајот
350 г брашно
За полнење:
200 г мелени ореви
1 лажица цимет
200 г шеќер кристал
100 мл масло
150 г Мелена Посна Плазма
За прелив:
150 мл бадемово млеко
4 лажици шеќер
1. Чекор
Во еден сад додајте топла вода, шеќер, квасец и масло и измешајте, потоа додајте брашно и замесете тесто (ќе остане малку лепливо, но намачкајте го со масло и замесете пак). Оставете го еден час покриено на топло место.
2. Чекор
За тоа време сомелете ги оревите, измешајте со шеќер, Мелена Посна Плазма и цимет и прелијте со масло потоа измешајте добро за маслото да се соедини (ќе добиете зрнеста смеса, нема да биде ретка), потоа оставете да отстои 40 минути.
3. Чекор
За тоа време сомелете ги оревите, измешајте со шеќер, Мелена Посна Плазма и цимет и прелијте со масло потоа измешајте добро за маслото да се соедини (ќе добиете зрнеста смеса, нема да биде ретка), потоа оставете да отстои 40 минути.
4. Чекор
Секој дел од тестото растегнете го во круг со дијаметар од 20 цм.
5. Чекор
Првиот дел намачкајте го со масло со мала четка и посипете шестина од полнењето. Префрлете го преку другото тесто, ставете го на средина и краевите растегнете ги со рака и притиснете ги за да се залепатсо долното тесто. Повторете ја постапката со масло и полнење додека не го потрошите маслото и полнењето. На горното тесто исто така намачкајте масло и посипете со Мелена Посна Плазма, а потоа стиснете со рака.
6. Чекор
Исечете го тестото во ленти со дебелина од 2 цм.
7. Чекор
Земете една лента, стиснете ја со рака, истегнете додатно, преклопете во средина, завиткајте и ставете во намачкан плех.
8. Чекор
Кога ќе ги наредете стапчињата во плех, оставете ги да отстојат некои 15 минути, потоа печете ги во загреана рерна на 200 °C.
9. Чекор
Посебно стоплете 150 мл бадемово млеко со 4 лажици шеќер, откако ќе зоврие оставете да се готви една минута.
10. Чекор
Печените стапчиња прелијте ги со овој прелив и вратете ги во рерна уште 5 минути.
11. Чекор
Вашиот десерт е готов!
Автор:
Plazma
Дали го пробавте овој рецепт?
Доколку одговорот е Да, сликајте го задоволството и тагнете ја @plazma_zvanicna или употребете #plazmaslatkarnica
Слични рецепти
2024 Copyright | All rights reserved | Политика на приватност | Контакт | Created by Webtise