Плазма Парис Брест
Основни информации:
Време на подготовка: 2 часа
Величина: 9
Сложеност:
Состојки:
80 г путер
0,75 дл вода
0,75 дл млеко
Прстофат сол
10 г шеќер
20 г меко брашно
3 јајца величина М
Фил:
120 г шеќер
3 лажици вода
100 г лешници без лушпа
100 г бадеми
Прстофат сол
4 жолчки
40 г густин
20 г шеќер
5 дл млеко
1 лажичка арома од ванила
200 г путер
100 г Мелена Плазма
1. Чекор
На масна хартија исцртајте 9 кругови со дијаметар од 7 цм. Вклучете ја рерната на 200 °C.
2. Чекор
Путерот, водата и млекото варете ги на тивок оган. Во зовриената смеса додајте ги сувите состојки, измешајте добро и гответе на тивок оган отприлика една минута.
3. Чекор
Смесата ставете ја во друг сад и ладете ја 10 минути (мешајте повремено за да не се создаде кора).
4. Чекор
Додадете јајца, едно по едно со постојано мешање (може и со миксер).
5. Чекор
Смесата ставете ја во вреќа за украсување со ѕвездест крај и направете обрачи со дијаметар 7 цм.
6. Чекор
Обрачите печете ги во загреана рерна на 200 °C петнаесет минути (додека не се кренат и поруменат), намалете ја температурата на 180 степени и печете 15 минути, потоа сушете ги на 150 степени уште 10 минути. Не ја отворајте рерната за време на печењето. Исклучете ја рерната, полека отворете и оставете додека обрачите не се оладат.
7. Чекор
Додека обрачите се ладат, шеќерот и водата пропржете ги на среден оган без мешање (само кружете полека со тавата) додека шеќерот не добие ќилибарна боја.
8. Чекор
Тргнете од оган, додадете лешник, бадем и сол, и измешајте. Смесата ставете ја на масна хартија и оладете.
9. Чекор
Ладната смеса измиксајте ја на блендер додека не добиете паста.
10. Чекор
Жолчките, густинот, шеќерот и малку ладно млеко изматете ги со миксер, останатото млеко сварете го.
11. Чекор
еното млеко истурете го полека во смесата со постојано мешање, и гответе на тивок оган неколку минути.
12. Чекор
Во оладениот крем измешајте го путерот, додајте ја пастата пралине и Мелената Плазма.
13. Чекор
Обрачите од тесто исечете ги, наполнете ги со крема и затворете. Посипете со шеќер во прав.
14. Чекор
Вашиот колач е готов!
Автор:
Mirjana Marčinko/Od slatkoga slađe
Дали го пробавте овој рецепт?
Доколку одговорот е Да, сликајте го задоволството и тагнете ја @plazma_zvanicna или употребете #plazmaslatkarnica
Слични рецепти
2024 Copyright | All rights reserved | Политика на приватност | Контакт | Created by Webtise