Marija Mazalin - Choco Plazma cheesecake
Основни информации:
Време на подготовка: 30-45 мин.
Величина: 10
Сложеност:
Состојки:
Калапот е со дијаметар 20 цм. Упатствата за поголем калап се во рецептот.
150 г Мелена Плазма
2 полни лажици шеќер во прав
1 лажица какао
100 г путер
Доколку калапот е поголем дуплирајте ги состојките за базата
300 г Плазма
600 г намаз од сирење
500 г слатка павлака (за шлаг)
200 г бело чоколадо
150 г темно чоколадо за готвење
За поголем калап не е потребно да се дуплираат сосотојките за кремот. Колачоот ќе биде малку понизок, односно „нормална висина“
1. Чекор
Измешајте со жица Мелена Плазма, шеќер во прав, и растопен путер.
2. Чекор
Во калапот ставете ја базата, распоредете ја и втиснете со чаша.
3. Чекор
Плазма бисквитите втиснете ги на рабовите на базата до внатрешната граница на калапот, полека да не пукнат, но сепак да стојат исправено на базата.
4. Чекор
Во длабок сад (за да не прска) измиксајте го намазот од сирење и слатката павлака за шлаг до пола текстура на шлаг и разделете го во два садови.
5. Чекор
Растопете го белото чоколадо на пареа или во микробранова, додадете половина од кремот и полека измиксајте. Растопете го темното чоколадо на пареа или во микробранова, додадете го во другиот сад и повторно измиксајте кратко. – По додавање на стопените чоколада, миксајте до текстурата која ја сакате.
6. Чекор
Светлиот и темниот крем можете да ги распоредите еден над друг над базата, а можете и да направите мермерен ефект како мојот.
7. Чекор
За мермерен ефект, на базата наизменично редете по една лажица темен и една лажица светол крем па потоа со нож поминете со виткање над целата површина. За калап со дијаметар како мојот ова направете го во два реда, а во поголем калап во еден ред.
8. Чекор
По желба оставете малку крем за декорација на врвот, како мојата со „солзи“. За неа е потребно со врвот на ножот да ставите крем и потоа малку повлечете за да добиете изглед на солза и така наизменично со двата крема. Можете и само да ја измазните површината и по желба да посипете Мелена Плазма.
9. Чекор
Тортата се лади 3 часа или повеќе.
Автор:
Marija Mazalin
Дали го пробавте овој рецепт?
Доколку одговорот е Да, сликајте го задоволството и тагнете ја @plazma_zvanicna или употребете #plazmaslatkarnica
Слични рецепти
2024 Copyright | All rights reserved | Политика на приватност | Контакт | Created by Webtise