Сладолед од лаванда со Плазма
Основни информации:
Време на подготовка: 1 h + 8–9 h za hlađenje i zamrzavanje
Величина: 3
Сложеност:
Состојки:
2 жолчки
200 мл млеко
1 кафена лажица суви цветови од лаванда
2 супени лажици шеќер
50 г Мелена Плазма
50 г бело чоколадо
250 мл слатка павлака
Декорација:
50 г бело чоколадо
50 г Мелена Плазма
1 кафена лажица суви цветови од лаванда
1. Чекор
Истурете млеко во тенџере за готвење на пареа. Додадете ги цветовите од лаванда и лажицата шеќер и загрејте до вриење.
2. Чекор
Во посебен сад изматете жолчки со лажица шеќер додека не станат бели, а потоа полека додавајте малку загреано млеко со постојано мешање. Добиената смеса вратете ја назад во тенџерето со млеко и варете на тивок оган со постојано мешање додека смесата не згусне.
3. Чекор
Пред самиот крај додадете бело чоколадо и измешајте добро. Добиената смеса истурете ја во чинија и оставете некое време да се олади до собна температура, а потоа ставете во фрижидер на 3-4 часа за да се олади потполно.
4. Чекор
Изматете ја слатката павлака и неа додадете ја во смесата која ја ставивте во фрижидер. Измешајте се добро и ставете во замрзнувач да се стегне. На секои 20 минути извадете ја смесата од замрзнувач за да ја измешате. Cмесата вратете ја во замрзнувач за потполно да се стегне.
5. Чекор
Истурете во изладени чаши и украсете со бело чоколадо исечено на ленти, Мелена Плазма и цветови од лаванда.
6. Чекор
Вашиот десерт е готов!
Автор:
Olivera Senić/Ja u kuhinji
Дали го пробавте овој рецепт?
Доколку одговорот е Да, сликајте го задоволството и тагнете ја @plazma_zvanicna или употребете #plazmaslatkarnica
Слични рецепти
2024 Copyright | All rights reserved | Политика на приватност | Контакт | Created by Webtise